Årets Energibolig 2020

Vinderen er fundet

Kåring af Årets Energibolig 2020

Onsdag eftermiddag d. 16. september var energirigtig boligrenovering på dagsordenen, da vi i samarbejde med Project Zero afholdte kåring af Årets Energibolig 2020 på Brasserie 1761 i Sønderborg.

I starten af 2020 blev konkurrencen skudt i gang, men grundet corona blev kåringen i marts udskudt til september.

En vinder med stor respekt for husets oprindelige udseende

Ditte Thordahl Heilesen og Claus Lauritsen løb med titlen Årets Energibolig 2020 og en gavecheck på 5.000 kr., gavekort til energimærkning ved Botjek, blomster og vin.

Familien på Brorsonsvej i Sønderborg har bl.a. efterisoleret loft og gulve og lagt gulvvarme i, skiftet toiletskyl ud med regnvand, som opsamles i tønder i haven via tagrender og udskiftet alle pærer til LED.

Om vinderen siger juryen:

  • Det er gode løsninger, som er lette at kopiere
  • Der er tænkt i alternative løsninger
  • De sparer energi, og har fået en bolig, som er meget bedre at opholde sig i
  • De har gjort det med stor respekt for husets oprindelige udseende

"Det er et stort skulderklap at have vundet denne konkurrence. Vi gør det jo både for miljøet, for at spare penge, for vores hus og for os selv", fortæller den glade vinder, Ditte Thordahl Heilesen og fortsætter:

"Vi bor i et hus fra 1902, som fra starten af ikke har været hverken isoleret eller energioptimeret. Jeg er selv startet med at renovere energirigtigt, og da Claus kom til, blev økonomien bedre og vi fik flere muligheder for køb af materialer." 

Parret indstiller ikke energirenoveringen lige foreløbig: 

"
Vores næste projekt er vores viktualierum, hvor loftet skal isoleres og næste år skal garagen have nyt tag. Her isolerer vi samtidigt. Vi har for nylig fået sat ny, tæt garageport i. Vi skal i gang med hele førstesalen, hvor alle vægge skal ned og have en nyt, tæt dampspærre, som trækkes med hele vejen ned til underetagen," fortæller Ditte Thordahl Heilesen og konkluderer til sidst:

"Det har været vigtigt for at os at bevare husets originale stil - når vi har energirenoveret, både inde og ude. Det er oftest ikke en billig løsning at være tro mod den originale stil, men det har været vores klare prioritering. For os gælder det også om at have vores hjerte med - vi elsker vores hus og hvad, vi gør det til."

En inspirerende udvælgelsesproces

De tre finalister Ditte Thordahl Heilesen, Helene Nielsen og Daniel Jóhansson havde fundet vej til finalen efter en forudgående udvælgelsesproces med andre stærke ansøgere i feltet. Kriterierne for udvælgelse var eksempelværdi, økonomi og værdiforøgelse, energibesparelse og æstetiske udtryk. 

Jurymedlemmerne Peter Rathje fra Project Zero, René Holm Schmidt fra Blaavand & Hansson, Gert Backman fra Botjek og Morten Vestergaard fra Broager Sparekasse havde valgt de tre finalister, fordi de i højere eller mindre grad opfyldte alle kriterierne.

De øvrige finalister Helene Nielsen og Daniel Jóhansson kunne også glæde sig over gavekort til energimærkning ved Botjek, gavekort til Alsik Hotel og vin på trods af, at de ikke løb med titlen.

Et grønt initiativ på tværs

Broager Sparekasse og ProjectZero står bag initiativet, som skal sætte energirigtig renovering og adfærd på dagsordenen for boligejere. Håbet er, at initiativet er med til at inspirere flere i området til at gå i gang med at sprede de gode historier.

Broager Sparekasse har i en årrække arbejdet med den grønne omstilling, og arbejder fortsat med FNs Verdensmål: #7 Bæredygtig energi, #11 Bæredygtige byer og lokalsamfund og #13 Klimaindsats samt udbyder de energirigtige lån ZERObillån og ZEROboliglån.

Årets Energibolig 2020 er en hyldest til alle de ildsjæle i Sønderborg-området, der gør noget aktivt for at sænke deres boligs energiforbrug. Hvis du har energirenoveret din bolig, er du allerede frontløber på at gøre en aktiv forskel i kampen om at nedsænke vores CO2 udledning og sænke den globale opvarmning. Peter Rathje opfordrer alle, der overvejer at gå i gang med energirenoveringer til at bruge lidt ekstra penge på at få den rette rådgivning.

Vil du have mere inspiration til, hvordan du kan energioptimere din bolig, kan du læse mere hos Project Zero.

Har du brug for hjælp til finansiering af dine energiforbedringer på din bolig, så kontakt Broager Sparekasse og få en snak med en rådgiver, der kan hjælpe dig videre i processen.

 

Årets Energibolig 2020

Vinder Ditte Thordahl Heilesen får overrakt præmier af Project Zeros adm. direktør Peter Rathje (tv.) og Broager Sparekasses direktør Lars Christensen (th.).

Årets Energibolig 2020

Vinderne af Årets Energibolig 2020, Ditte Thordahl Heilesen og Claus Lauritsen 

Brorsonsvej1

Årets Energibolig 2020, Brorsonsvej i Sønderborg