El , vand og varme

Energisparetips

Energisparetips til dig og din bolig

De høje energipriser, inflation og rentestigninger som vi ser i øjeblikket har uundgåeligt indvirkning på din økonomi. Derfor opfordrer vi også til, at du tager et kig på din budgetkonto og får den tilrettet, så der ikke kommer ubehagelige overraskelser.

Du er altid velkommen til at tage fat i din rådgiver, hvis du bekymrer dig om din økonomi og har brug for at få et overblik over, hvad de stigende energipriser m.v. betyder for dig.

Derudover kan det også være en god idé at kigge på dit energiforbrug i hjemmet. Vi har herunder samlet en række energisparetips fra vores samarbejdspartner ProjectZero, som guider dig til at spare på strøm, vand og varme.

Læs tips

Strømsparetips

Vandsparetips

Varmesparetips

 

Læs mere om ProjectZero og deres vision mod et CO2-neutralt Sønderborg i 2029 på www.projectzero.dk.

Spar på strømmen

Her kommer en række tips til at spare på strømmen i hjemmet:

Overordnet

Følg forbruget
Følg dit energiforbrug, og bliv opmærksom på dit standby-forbrug. Sluk for elektriske apparater i de timer, hvor de ikke benyttes.

Puljestrøm eller flexstrøm?
Gennemgå din elregning og undersøg om du har flexstrøm eller puljestrøm. Har du flexstrøm vil prisen variere i løbet af dagen, time for time, mens du med puljestrøm betaler samme pris time for time.

Tilpas dit strømforbrug
Hvis du har flexstrøm: brug strømmen når den er billigst og grønnest. Følg elprisernes døgnrytme. Der findes forskellige apps, som du kan bruge til at overvåge elprisen, time for time. Mange elselskaber viser også prisen i deres egne apps.

Konkrete tips til at spare på strømmen

Sluk lyset
Sluk lyset i de rum, hvor du ikke opholder dig.

Frostvarer
Tø frostvarer op i køleskabet. Dine frostvarer afgiver gratis kulde, som du med fordel kan bruge til at reducere dit strømforbrug i køleskabet. Undgå at bruge ovnen til at tø dine retter op. Du kan spare op til 30% ved at tø dem op, før du sætter dem i ovnen.

Køleskab og fryser
Overhold anbefalingerne på 5 °C for køleskab og -18 °C for fryser. Dit elforbrug for både køleskab og fryser stiger med 10%, hvis temperaturerne er blot 2 °C koldere end det anbefalede.

Tilberedning af mad i ovn
Udnyt ovnens varme maksimalt. Undgå at bruge ovnen, hvis du kan. Den er en af hjemmets store strømslugere, så hvis du kan undgå at bruge den og i stedet bruge nogle af de andre apparater, er der mange penge at spare. Retter i ovnen skal i en kold ovn, læg blot 10-15 minutter til tilberedningstiden. Brug også ovnens eftervarme ved at slukke de sidste 10 minutter af tilberedningstiden. Forvarm kun ved bagning af brød eller småkager, som kræver kort tilberedningstid ved høj varme. Har du varmluftsovn, så brug denne funktion, da du kan sænke temperaturen med 20% for samme effekt.

Når du bruger opvaskemaskinen
Fyld opvaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

Spar strøm ved komfuret
Brug grydelåget og udnyt potentialet ved dampkogning. Halver vandet, som du plejer at hælde i, når du koger kartofler og grøntsager. Sæt kogepladen på så lavt blus som muligt. Jo lavere blus, jo mindre el bruger du. Sørg for at bruge den rigtige kogeplade. Hvis gryden er mindre end blusset, spilder du en masse god energi på at varme den overskydende del af blusset op.

Gå til toppen af siden

 

Spar på vandet

Her kommer en række tips til at spare på vandet i dit hjem:

Vælg et toilet med dobbelt skyl-funktion
Ved et toilet med dobbelt skyl-funktion bruger du hhv. 3 og 6 liter vand pr. skyl, mens ældre toiletter kan bruge op til 12 liter pr. skyl. Det kan betyde en besparelse for dig på ca.12 m3 vand eller ca. 600 kr. om året.

Installér en sparebruser
En sparebruser kan halvere vandforbruget fra brusebadende. Hvor en almindelig bruser i gennemsnit bruger 10-20 liter vand i minuttet, så bruger en sparebruser kun 6-10 liter vand i minuttet. Det er en besparelse på op til 1.200 kr. om året pr. person.  Dette afhænger af, hvor længe man bader og hvor varmt vandet er.

Installer en vandsparer
En vandsparer nedsætter, ligesom en sparebruser, mængden af vand, der løber ud af vandhanen.

Installer en perlator
En perlator blander vandet i hanen op med luft. Når vandstrålen er blandet med luft, føles strålen større, end den rent faktisk er.

Gå til toppen af siden

Spar på varmen

Her kommer en række tips til at spare på varmen i den kolde tid:

Sænk temperaturen og spar 5% på varmeregningen
Hvis du sænker temperaturen 1°C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. I et typisk hus på 140 m2 med fjernvarme svarer det til ca. 650 kr. og 80 kg CO2 om året. Hold temperaturen på minimum 18°C af hensyn til fugt. En optimal temperatur er på 19-21°C – suppler med et par hjemmesko, hvis det bliver fodkoldt om aftenen.

Indstil termostaterne ens
Har du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.

Luk døren mellem varme og kolde rum
Hold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellige temperature. Sænk ikke temperaturen til mere end 18 °C ellers øger du risikoen for skimmelsvamp.

Træk gardiner for - og fra igen
Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten, for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

Husk at tæpper isolerer gulvvarmen
Hvis du har gulvvarme, skal du huske, at gulvtæpper virker isolerende – bare på den forkerte måde. Tæpper forhindrer nemlig varmen i at stige op i luften. Så det kan føles fodkoldt, hvis du har store gulvtæpper i din bolig. Små løse tæpper er en bedre løsning.

Luft ud
For at opnå et tilstrækkeligt luftskifte er det vigtigt, at du lufter ud med gennemtræk hver dag – især efter bad og madlavning, og at du ikke tørrer tøj indendørs. Desuden bør du altid lade aftræk og friskluftventiler stå åbne.

Hold øje med dit varmeforbrug
Aflæs f.eks. en gang om måneden på et skema. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Spar på det varme vand
Prisen for 1 m3 koldt vand er ca. 75 kr. Prisen for varmt vand er højere, det koster 40-100 kr. at varme vandet op.

Tjek radiatorerne
Radiatorer bør være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt.
Lyt også efter om dine radiatorer klukker eller risler. Hvis de gør, kan der være luft i systemet - og radiatoren skal luftes ud.

Hold 55 °C i din varmtvandsbeholder
Temperaturen i din varmtvandsbeholder bør være 55 ºC. Højere temperatur er spild af energi, og beholderen kalker hurtigt til. Lavere temperatur giver risiko for, at farlige Legionella-bakterier kan leve i dit varme vand.

Gå til toppen af siden