Sparinvest kommenterer

Valget i Storbritannien

Vores samarbejdspartner Sparinvest giver her en gennemgang af valget i Storbritannien den 12. december. Hvad kan det betyde for dig, som investor? 

Chefstrateg i Sparinvest, David Bakkegaard Karsbøl har følgende kommentar til valget i Storbritannien i går:

”Boris Johnson og de konservative vandt stort - og får absolut flertal med 362 ud af 650 pladser i Underhuset. Det betyder, at udtrædelsesaftalen med EU kan ratificeres af parlamentet, og at Storbritannien forlader EU senest 31. januar 2020.

Efterfølgende begynder dog mere detaljerede forhandlinger med EU om handelsforholdet mellem de to enheder, og der udestår stadig en betydelig usikkerhed om udfaldet af disse. Senest 1. juli 2020 har Storbritannien og EU i fælleskab mulighed for at forlænge overgangsordningen og dermed forhandlingsvinduet med 1-2 år, hvor de nærmere detaljer om samhandel kan blive udarbejdet. I en overgangsfase vil UK efter den formelle udtræden af EU stadig have en stor del af de forpligtelser, som de havde som fuldgyldigt medlem (herunder betalinger til EU samt at skulle ligge under for EU-domstolen).

Mht. markedsreaktioner er pundet styrket i takt med, at sandsynligheden for absolut konservativt flertalt blev højere, og pundet blev yderligere styrket, da resultatet natten til fredag lå klart.

Det er værd at notere sig, at markedsreaktionen, da briterne først stemte om Brexit den 23. juni 2016, i første omgang var et fald i renter og aktier, som dog siden rettede sig pænt. Den eneste aktivklasse, der således har været mest markant og permanent påvirket efter folkeafstemningen, er pundet, som har ligget kronisk underdrejet – indtil de seneste måneder, hvor GBP/DKK gik fra det laveste niveau (kurs 8,00) siden 2009 til det højeste niveau siden 2017 (kurs 8,90).

Den britiske økonomi har generelt været presset som følge af de store usikkerheder om tilknytningen til EU, men den store katastrofe er helt klart udeblevet. Som følge af den fortsatte usikkerhed vil Johnson dog nu formentlig øge de offentlige udgifter (lovet i valgkampen) for at stabilisere økonomien på kort sigt, og man må forvente et øget budgetunderskud samt en fortsat betydelig volatilitet i pundet.

Som følge af briternes beslutning om at forlade EU er sandsynligheden for, at de mere EU-positive skotter vil have en folkeafstemning om deres tilknytning til EU (og dermed udtræden af Storbritannien) øget. Ifølge Betfair er sandsynligheden for skotsk selvstændighed i en sådan folkeafstemning 50/50, så dette kan med stor sandsynlighed også påvirke Storbritanniens interne/geografiske fremtid.”